Deca sa specijalnim potrebama

Kada se rodi dete sa smetnjama u razvoju nastaje stanje iskušenja za porodicu. Osećaj krivice, bes, ljutnja, preispitivanja i traženje odgovornosti u smislu ko je kriv i odgovoran za to. Izlaz iz ove situacije je različit. Nekada se roditelji pomire sa tim, prihvate dete onakvo kakvo jeste i maksimalno se zalažu da se takvom detetu pomogne. Ali nekada dolazi do porodičnih turbulencija i raspada porodice.

Kako je najbolje postupiti kada se dobije dete sa smetnjama u razvoju?

Potrebno je uraditi dve stvari:

1. STABILIZOVATI PORODICU

Roditelji treba da, koliko je god to moguće u datim okolnostima, stabilizuju porodicu i harmonizuju odnose unutar nje. Dete treba prihvatiti onakvo kakvo jeste, jer i ono ima svoje prednosti i nedostatke kao i svi drugi ljudi. ZAPAMTITE NE POSTOJI GENETSKI NORMALNA OSOBA, SVAKO OD NAS IMA NEKE SVOJE NEDOSTATKE ALI I PREDNOSTI. Harmonizacija porodice je ključ da se detetu u datim okolnostima pomogne na najbolji mogući način.

Nažalost, nekada nije ovako. Nastaju prebacivanja i traženje krivca, a zatim sledi razvod i raspad porodice, a što je za samo dete najgore.

 

2. POSTAVITI GENETSKU DIJAGNOZU

Nakon stabilizacije porodice, obavezno težiti da se detetu postavi genetska dijagnoza. Iz više razloga.

  • Postavljanjem genetske dijagnoze stiču se uslovi da se detetu pomogne na najbolji mogući način. Jednostavno ako se tačno ustanovi gde je došlo do greške i šta je uzrok takvog stanja, roditelji i stručni ljudi koji se bave njime mogu da tačno znaju šta mogu da očekuju od takvog deteta, koje su njegove prednosti ali i nedostaci. Koja je perspektiva takvog stanja. Na šta u kom periodu razvoja treba obratiti pažnju. Kako ga lečiti, vaspitavati i postupati sa njim.
  • Moguća prognoza bolesti-sagledavanjem pravog uzroka bolesti možete efikasnije sagledati tok i razvoj bolesti i u skladu sa tim planirati život. Jednostavno dobijate informaciju o tome, kako se bolest može razvijati u budućnosti.
  • Stiču se uslovi bezbednog proširenja porodice. Ako se ustanovi genetska greška i način njenog nasleđivanja stiču se uslovi da se putem prenatalne dijagnoze izbegne ponavljanje iste greške kod sledećeg deteta. Veliki broj roditelja iz straha da se greška ne ponovi ostaju sa jednim detetom, ili rizikuju pa šta bude, ili se u nekim slučajevima razvode i teže da sa drugim partnerom dobiju dete. Jedini ispravan put je ustanovljenje greške i putem prenatalne dijagnoze izbeći ponavljanje iste.
  •  Genetska dijagnoza omogućava da se i ostali članovi porodice sagledaju u pogledu rizika za razvoj bolesti ili rizika za njihovo buduće potomstvo.
  •  Psihološko rasterećenje. “Skida se breme odgovornosti”. Ustanovljem greške i načina njenog nasleđivanja dolazi se do prave istini o tome šta se zapravo desilo. Time prestaju međusobna optuživanja i traženje krivca za postojeće stanje. I zato ako u porodici postoji dete sa smetnjama u razvoju jedino ispravan put je:

    GENETSKO SAVETOVANJE→ GENETSKI TEST→ GENETSKA DIJAGNOZA

Pitanja i odgovori

Vaša pitanja možete postaviti privatno nakon registracije u našem delu za ONLINE Savetovanje. Ukoliko ste već registrovani možete se prijaviti ovde.